Voedingsadvies

Chinese voedingsleer

Voeding speelt een belangrijke rol bij het in balans komen en blijven.
Je leefstijl en voedingspatroon hebben invloed op je lichaam welbevinden en kan je zelf dus preventief beïnvloeden.
In de huidige westerse voeding worden vele bewerkingen gedaan waarmee het een steeds grotere aanslag op onze gezondheid blijkt te plegen waardoor het terugkeer naar natuurlijk voedsel en oeroude eetgewoontes niet meer tegen te houden zijn.
Vandaar dat de traditionele Chinese voedingsleer doeltreffend blijkt op het moment dat in het westen een overwaardering aan calorieën, vitaminen en mineralen met allerlei diëten en voedingswaarden calculaties aan het licht komen. De essentie van voeding wordt over het hoofd gezien.

Bij een gezonde voeding staat de energetische component centraal waarbij er evenwicht is tussen energie en substantie. Elk voedingsmiddel heeft een energetische waarde(thermische werking).
Ze zijn b.v. verwarmend of koelend, energieopbouwend, uitdrogend of geven sappenopbouwende effecten aan het lichaam. Voeding kent dus eigenschappen van verwarmen of koelen zonder dat de temperatuur ervan daadwerkelijk via meting bedoelt wordt.

Ons energieverbruik komt voor 70% uit onze voeding en 30% uit ingeademde lucht.

Het eten van koude producten vertraagd de spijsvertering in de maag, het verstoort onze enzymen die bij 37oC hun werk doen. Koelende producten leggen onze spijsvertering plat met evt buik-, maagkrampen of diarree tot gevolg.

Ontbijt als een keizer, met een warm ontbijt beginnen stimuleert de stofwisseling en dus de energieproductie, het lichaam start makkelijker op. Warm ontbijten is even wennen maar went snel en je raakt eraan verslingert want je voelt je er snel beter bij. Op de meeste plaatsen in de wereld wordt warm ontbeten en in ons koude vochtige land juist koud…., vreemd toch? Het is belangrijk om de maag warm te houden

Lunch stevig en diner licht, zwaar of laat avondeten geeft onrustige slaap en bij opstaan heb je weinig eetlust terwijl je dan de meeste energie nodig hebt.

Enkele voorbeelden:
Gemberthee is verwarmend en goed bij verkoudheid, pijnlijke keel, spijsvertering te bevorderen, tegen misselijkheid en maagpijn ten gevolge van een lage lichaamstemperatuur.

Bananen en sinaasappelen zijn koelend en in onze leefregio is het niet logisch om daar dagelijks veel van te eten, zeker niet in de winter. Als je er dagelijks veel vers geperst sinaasappelsap neemt kan je afweer verminderen.

Ouderwetse kippensoep, middels speciaal recept op de juiste wijze gemaakt heeft een voedende opbouwende werking bij een herstel of bij moeheid. Eet voeding die bij jou breedtegraad hoort, in de tropen kan je gerust veel koelende bananen eten.

Eet voeding die bij het jaargetijde hoort,  bv zoals bij ons in de winter is boerenkool verwarmend en dus wenselijk.