Blog

November 2022

Weerstand versterken
Je weerstand, immuunsysteem versterken in herfst en winter!
Wat kan je doen in deze tijd om jezelf beter te beschermen? Wat kunnen we doen om ons zelf in evenwicht te houden met de natuurkrachten in en om ons heen, dus ons zelf versterken en in balans te blijven. De inzet is te voorkomen de strijd ermee aan te moeten gaan.
We gaan de herfst en winter in. Chinees gezien de yinne tijd. Wat betekend dat je met het ritme van de natuur het tijd wordt om het rustiger aan te doen. Yin associëren we met stilte, materie, naar binnen in jezelf gaan, voedende kwaliteit(opladen), koelte en rust.

  • Bescherm je hoofd /nek met sjaal of kraag tegen wind en koude.
  • Beweeg dagelijks een half uur, zodat je energiestroom en immuunsysteem actief blijft, van stilzitten en binnen blijven wordt je weerstand niet beter en jezelf niet fitter.
  • Neem warme soepen of maaltijd, af en toe verse plakjes gemberthee met honing verwarmt en remt ontstekingen. Zeker bij beginnende keelpijn of loopneus kan je met verse gember  vaak meteen binnendringende koude wegdrukken, dus goed altijd in huis te hebben!
  • Het is langer donker dus ga met het ritme van de natuur mee: slaap in deze periode gerust langer uit of kruip er eerder in.
  • Zorg voor ontspanning zoals: luister fijne muziek, zing,  ga de natuur in. Voorkom stress!
  • Ademhalingsoefeningen, rustig, hou je adem even vast na inademen. Neem er de tijd voor.
  • Tuina massage met enige regelmaat nemen lekker ontspannen, welke je welbevinden en immuunsysteem zal versterken. Stress verminderd, slaap verbeterd en energiestroom in het lichaam activeert.

Passend voedingsadvies voor de herfst

Het is in deze tijd van het jaar dat de longen het meest kwetsbaar zijn en worden aangetast door wind, kou en droogte. De longen spelen een belangrijke beschermende rol in ons lichaam.
Long Qi (energie) moet worden versterkt om ziekteverwekkers af te weren.
Als onze longen gezond zijn, is ons immuunsysteem sterk, is onze huid stralend en gehydrateerd, is onze stem helder en is onze adem diep.

Voedsel met scherpe smaak en warme eigenschappen

Het meenemen van uien, gember, pepers en paprika’s in maaltijden en gerechten zorgt voor het behouden van een goede interne vochtbalans. Voor een verbeterde doorstroming van bloed en Qi(energie) helpt voedsel met scherpe smaken en warme eigenschappen. Daardoor verbetert uw vochtbalans en kunt uw lichaam warmte beter reguleren. Daarnaast helpt het eten van broccoli om vocht af te voeren en dat helpt het immuunsysteem om schadelijke bacteriën uit de longen te verwijderen.

Voedsel die de longen voeden

Long Qi wordt gevoed door peren, amandelen, bloemkool. Pompoen, honing zijn gunstig voor de longen. 
Indien u veel last heeft van hoesten dient u te minderen met zuivelproducten. Deze zorgen namelijk voor opbouw van slijm in uw longen.
Klik hier voor meer voedingsadvies!